Brochure of folder: tekst op papier

papieren brochures en folders zijn en blijven handig taalnaartaal schrijft ze

Een brochure of folder is niet oud en uit.

Lees je niet gemakkelijk vanaf beeldscherm of via je mobiel? Tekst op papier helpt. Een folder is dan geen flodder!

Folders en brochures een luxe?

Sommige communicatiedeskundigen beweren dat brochures en folders momenteel zelfs als een luxeproduct worden opgevat.

Ik vind dat je bij elk medium moet nagaan of het zinvol voor je bedrijf of organisatie is. En soms heeft een brochure of folder wel degelijk zin.  

Zie maar eens hoeveel folders bij je in de brievenbus belanden: restaurants, schoonmaakbedrijven en nagelstudio’s, wijkgroepen en politieke partijen, allemaal vallen ze op je deurmat of in je postbus. Ze zouden daar niet liggen als ze geen effect hadden.

Essentieel: de informatie moet belangrijk zijn voor de ontvanger. Wat is belangrijk?

Zinvolle teksten op papier

Er zijn genoeg situaties waarin het heel prettig is om ‘gewoon even gauw dat foldertje te kunnen pakken’. Daarbij zijn er nog veel mensen in ons land die digibeet zijn,laten we dat niet vergeten.

  • Folders van je favoriete restaurant in een schoenendoos? Zo gevonden.
  • In een vergrijzende samenleving leven heel wat ouderen die niet met smartphone, tablet of laptop overweg kunnen; papier voelt voor velen van hen vertrouwd en vergt bovendien geen digitaal leerproces om de gewenste informatie te bereiken.
  • Sommige ouders en verzorgers hebben nog altijd graag het gemak van een brochure om snel de openingstijden van het kinderdagverblijf of de naschoolse opvang op te zoeken.
  • Mantelzorgers leggen graag een brochure op de eettafel, in de fruitschaal, met de direct benodigde informatie van hulpinstellingen bij de hand.
Geen verspilling van pieren teksten

Wat voorkomen moet worden, is dat papieren informatiebrieven en bulletins ongelezen worden weggegooid. Ik zie personeelskantines met tafels voor me waarop een mandje staat, vol met magazines en aan elkaar geniete velletjes. Allemaal papier dat achteloos ter hand genomen en weer weggelegd wordt. Gaap.

Taalnaartaal Tekstbureau helpt bij het schiften en schrijven van zinvolle informatieve teksten voor op papier. Minder is meer!
Taalnaartaal Tekstbureau helpt je aan gepaste teksten voor specifieke doelgroepen. Kernachtig, en als altijd gebaseerd op de 5 W’s: wie, wat, waar, waarom en wanneer.

Bekijk samen met mij wat Taalnaartaal voor je kan doen: CONTACT

Geef een reactie