Creatief Schrijven De Diepte Rotterdam

wie oefent

 

Cursus Creatief Schrijven: De Diepte

 In Rotterdam 8 keer van 10.00 – 13.00 uur, dinsdagochtend vanaf 5 september 

Wil je je verhalen verder uitdiepen? Gevarieerdere inhoud bereiken?  Beter uitgewerkte personages boetseren en krachtiger dialogen schrijven?

Scherpere contrasten bieden en je stijl zowel uitbreiden als verfijnen?

Dan is deze cursus Creatief Schrijven fictie precies wat je zoekt!

Zie ook De Inspiratie

Voor wie is Creatief Schrijven De Diepte dan precies?

Deze cursus is bestemd voor schrijvers van fictie en familieverhalen die al een tijdje schrijven, zeg 2 jaar.

Je vraagt je misschien af waarom schrijvers van die twee genres in 1 groep passen. Dat leg ik uit bij Show, dont’t tell.

Oké, je hebt dus al de nodige vaardigheid en fantasie, maar geen stevige criticasters in je omgeving.  Je zit ook veel in je eentje te schrijven. Je vrienden en familie roepen al gauw ‘Oh’ en ’Ah’, maar jij wilt meer en beter. Je wilt de finesses van het schrijven beter beheersen.

fout

Moet ik goed kunnen spellen om creatief te schrijven?

Je bent niet de enige die moeite heeft met spelling. Voor deze cursus is het absoluut niet belangrijk foutloos te kunnen spellen. Je leert vanzelf wat bij. Wil je je spelling wel verbeteren, dan is de gratis app Beterspellen een fantastisch hulpmiddel.
Helemaal terug om de basis van de Nederlandse taal op te frissen doe je voor een paar euro met Juf Melis.

Nu overtuigd? Schrijf je dan meteen in.

Show, don’t tell!! Show, don’t tell!!

Deze cursus zorgt ervoor dat je nog levendiger gaat schrijven. Want het motto is: Show, don’t tell!!
Je weet natuurlijk wat dat inhoudt. Je hanteert de werkwoorden als een volleerde jongleur en je weet met beeldend schrijven de fantasie van je lezer al flink te prikkelen.

Maar er is zoveel meer. Je hebt vast stijlfiguren die je nauwelijks toepast, taalregisters die je niet gebruikt of verhaalelementen waar je niet aan denkt. Hobbels waar je maar niet overheen komt. Dat gaan we allemaal aanpakken.

Ik durft te stellen dat het principe van Show, don’t tell  ook voor familieverhalen onontbeerlijk is. Zowel familieleden, tijdgewrichten als ruimte fleuren zienderogen op als ze geshowd worden. Want ook je familie als lezer wil weten hoe het in de schuur van je vader rook, of in de bijkeuken van je oma als ze aan de wastobbe stond te zwoegen. Men wil zich kunnen voorstellen welke streken neef Jesse precies uithaalde, of hoe het kaarslicht het gelaat van Zus, de schoonste dochter, verzachtte.

Hup, in je comfortzone!

Heb je ooit de opname gezien van Elizabeth Schwartzkopf die aan een gekwelde operazangeres een masterclass heeft? En de persiflage daarop van Van Kooten en de Bie?  Kijk eventjes, dan heb je dat lolletje alvast gehad.

Weet je, ik houd er dus helemaal niet van om iemand eerst af te branden.

Wat kun je wel aan me hebben?

 • ik ben scherp op formuleringen
 • ik kan niet tegen onlogische redeneringen
 • ik heb oog voor inconsistenties
 • ik kan je passende opdrachten waardoor je een stap verder komt

Ik ondersteun mijn lessen met opdrachten en kennis uit Van idee naar tekst.

Ik ga je niet uit je comfortzone trekken maar sluit aan bij de grens die je tot nu toe bereikte.

Dit zijn de assistenten van De Diepte Creatief Schrijven

 • een kleine groep, dus veel persoonlijke aandacht
 • het geweldige inspiratieboek Van idee naar tekst
 • je docente Edith Nijhof

Wat heb je bereikt aan het eind van deze serie Creatief Schrijven?

 1. je kunt gevarieerder schrijven
 2. je hanteert meer taalregisters
 3. je kunt jezelf sturen en uitdagen
 4. je bent vaardiger in het toepassen van ‘ruimte’

Nog meer:

 1.  je kunt bewuster thema’s verwerken in je tekst
 2. je gereedschapskistje is voller en van hogere kwaliteit
 3. je prikkelt alle (!) zintuigen
 4. je bent kritischer op je tekst
 5. en niet te vergeten: je kunt beter schrappen

 Hoe zit de cursus in elkaar?

Voorafgaand aan de cursus vraag ik je je leerwensen aan me door te geven. Je hoeft niet bang te zijn dat de vragen van de deelnemers een versnipperde cursus opleveren. Eigenlijk worstelen schrijvers veelal met dezelfde dingen.

Elke keer oefenen jullie met een of meerder element van het schrijven.

Jij en je medecursisten ontvangen een thema en een speciale oefening als thuisopdracht. Als je daar behoefte aan hebt, krijg je een persoonlijke opdracht van me.
Die oefeningen bereiden we tijdens de bijeenkomsten voor.

Minimaal 7 verschillende thuisopdrachten

Minimaal 7 verschillende thuisopdrachten krijg je, en je schrijft dan een tekstje van 1,5  á 2 A4’tjes.

Minimasterpiece

Voor de laatste bijeenkomst van De Diepte schrijf je een stukje van rond de 1000-1200 woorden. Je minimasterpiece. Je kunt je eigen onderwerp nemen, maar je kunt ook een van de thema’s nemen die ik je aanreik.

 

Hoe zien de bijeenkomsten eruit? 

 1. We  bespreken iedere bijeenkomst de vervaardigde teksten. Vragen van jezelf of je docent vormen daarbij de leidraad. Natuurlijk bekijken we vooral die onderdelen die je geoefend hebt.
  Jullie geven elkaar feedback en je krijgt feedback van je docent. Bij voorkeur herschrijf je je tekst. Een aantal daarvan zal uitgekozen worden om een tweede keer te bespreken.
 2. Je stuurt elke zondagavond je tekst per e-mail naar de deelnemers en je docent. Hoe ver die ook af is. Je neemt elke week je tekst geprint voor alle deelnemers mee.
 3. Elke keer behandelen we dus een bepaald schrijfelement. Ik zal die onderdelen aanpassen aan de behoefte van de groepsleden.
 4. Behandelen houdt in dat je ook oefent tijdens de bijeenkomsten.

Nogal schools 🙁

Nogal schools, die lessen van Edith Nijhof. Jazeker. Daar is niets mis mee. Ik wil dat je leert. Ik zit naast je, en bovenop je ontwikkeling. Ik kijk heel goed naar wat je nodig hebt. Want ik wil dat je beter wordt.

Waarom krijg ik om de week les?

We zien elkaar elke twee weken omdat schrijven tijd vraagt – en zeker herschrijven. Het is echt fijn om wat meer tijd te hebben dan een weekje. Hoe snel een week voorbij is, weet iedereen. Een tekst heeft net als kaas een rijpingstijd nodig. Die tijd wil ik je geven.

Goh, deze cursus heeft wél een prijskaartje zeg. Waarom?

Deze cursus is ietsje prijziger omdat we 3 uur bijeenkomen. Gezien de omvang van de teksten en de diepgang van de oefeningen is die tijd nodig om werkelijk goede besprekingen te hebben.

Ik vind dat jouw tekst in een grote groep niet genoeg aandacht krijgt. Ik wil gewoon dat je feedback krijgt waar jij persoonlijk echt wat aan hebt.

Ik wil verdienen door het beste van mezelf te kunnen geven, niet door zoveel mogelijk deelnemers in een groep te zetten.

Dit doen we niet

Ik besteed geen aandacht aan het opbouwen van een goed plot. Voor de korte teksten die geschreven worden is een plot niet het allerbelangrijkste.

Nazorg

De cursus is voor mij niet voorbij om 13.00 uur na de laatste bijeenkomst. Mochten er nog vragen zijn blijven liggen, dan zal ik de antwoorden alsnog naleveren. Ik wil dat je helemaal tevreden bent.

 Data
5 sept, 19 sept
3 okt, 24 okt
7 nov, 21 nov
5 dec, 19 dec

Aantal deelnemers min 5 max 7.

kosten: € 320, inclusief boek Van idee naar tekst

plaats: E. Kropstraat 114, Rotterdam

Als je echt wilt groeien schrijf je dan in!

 

Geef een reactie