Ervaringen Edith Nijhof met onderwijs en cursussen

Mijn Permanente Educatie

*

Over Edith Nijhof Taalnaartaal:  ervaringen met onderwijs en cursussen

Mijn leven lang doe ik opleidingen en volg ik cursussen, zowel beroepsmatig als voor mijn hobby. Het is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest om zowel naast mijn studie als mijn werk cursussen te volgen: dans, tekenen en schilderen, schrijven. Noem maar op.

Ik ben echter ook het wandelende voorbeeld van de formele ‘permanente educatie’: levenslang leren. Dit idee zag ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw als een verrijking voor iedereen die zijn of haar potentie volledig wilde benutten. Veel vrouwen profiteerden van emancipatie en nieuwe onderwijsvormen, zoals de moedermavo. Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan volwassenenonderwijs. Tegelijkertijd is die educatie eerder een must dan een verworvenheid.

Zo kwam het dus dat ik me rond mijn 50e noodzakelijkerwijs nóg eens voor een beroep moest bekwamen; iets wat ik in 1980 absoluut niet kon bevroeden. Helemaal gelukkig was ik daar niet mee. Eerlijk gezegd vroeg ik me wel eens af wanneer ik genoeg opleiding zou hebben om te kunnen werken. Ik ben nu eenmaal niet Rupsje Nooitgenoeg. Twee afgeronde hogere opleidingen bleken geen garantie voor een plekje op de arbeidsmarkt. Einstein zei het geloof ik al: “Alles is relatief.” Hmm.

*

Afijn, in juni 2019 rondde ik mijn laatste formele opleiding af aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en wel met het behalen van het Certificaat Docent NT2. Dit certificaat is voor onderwijsinstellingen die lessen NT2 aanbieden én die overheidssubsidie ontvangen een vereiste aan het worden. Ook particuliere scholen vragen inmiddels bijna allemaal om dat certificaat.
Alles opgeteld en afgetrokken is míjn formele educatie op mijn 62e vollendet! Hoera en gefeliciteerd.

Plezier in nieuwe dingen leren

Naast het potje gemopper dat ik zo-even liet horen, is toch het plezier om steeds weer iets nieuws te leren de basis voor mijn docentschap. Ik ken de bergen die tijdens het leerproces beklommen moeten en de dalen van frustratie als het even tegenzit. Mij kwam beslist niet alles aanwaaien.

Over Edith Nijhof Taalnaartaal:  ervaringen met onderwijs en cursussen

Waar het uiteindelijk om gaat is dat wat je leert niemand je meer kan afnemen. En die laatste opleidingen van mijzelf hebben me uiteindelijk toch een fantastisch beroep opgeleverd.

Beloning van leren: geestelijke rijkdom

  *

Kennis en vaardigheden verrijken volgens mij het leven en dragen eraan bij dat mensen beter functioneren op het werk en in de maatschappij.
Ik vind mijn eigen ontwikkeling uiteindelijk een zegen. Mijn herscholing sinds 2009 heeft duizenden (!) euro’s gekost en een veelvoud aan studie-uren, maar maakte me mentaal een rijker mens.
Het feit dat mijn financiële situatie het toeliet dat ik opleidingen kon betalen, is iets wat ik niet als vanzelfsprekend beschouw, eerder als geluk.

Veel van wat ik leerde kan ik nu delen met mijn cursisten.
De basisingrediënten voor mijn docentschap zijn: vakkennis, liefde, respect en geduld – veel geduld volgens mijn cursisten.

Kan ik je helpen met Nederlands leren? Voel je vrij om contact met me op te nemen.
taalnaartaal2@gmail.com

* NB: heb jij auteursrecht op deze afbeelding, laat het me weten s.v.p.