
Nederlands als Tweede Taal leer je niet in 1 dag, wel met de juiste hulp
Les aan een jonge man uit Zuid-Amerika
In januari 2020 rondde ik weer een reeks van 10 lessen á 1 uur af met als resultaat een tevreden privéstudent Nederlands (als Tweede Taal (NT2)). Iemand van halverwege de 20, afkomstig uit een Zuid-Amerikaans land, zonder enige ervaring met het Nederlands, maar wel in het gelukkige ‘bezit’ van Nederlandse vrienden.
Belangrijkste tip
Wat was het belangrijkste wat ik je vertelde, vroeg ik. “Dat je Nederlands in kleine stappen leert en dat het tijd kost om een taal te verwerven”.
Zijn ambities en enthousiasme overtroffen namelijk al snel de realiteit van het feitelijke leerproces en ik moest hem even met zijn voeten terug op aarde zetten. Het is namelijk belangrijk dat een cursist plezier in het leren behoudt en niet gefrustreerd raakt. Want ga maar na: per hoofdstuk moest hij minstens 65 woorden of uitdrukkingen leren, plus basale grammatica. Hij diende ook de uitspraak te oefenen. ‘Ui’ spreek je uit als…., ‘ij’ als…, ‘oe’ als…
Pittige kanten
Het
Nederlands heeft onderdelen die gemakkelijk zijn, maar ook elementen waar men
ontzettend aan moet wennen. Denk maar eens aan die typische plek van de
werkwoorden in de bijzin: die vluchten met zijn allen naar de achterste
positie. Een cursist moet dan ook nog eens precies weten na welke voegwoorden
een bijzin ontstaat. Kun je het nog volgen?
En zeg nou zelf: zou jij als Nederlander zomaar kunnen uitleggen wanneer je
‘geen’ of ‘niet’ gebruikt en op welke positie in de zin ‘niet’ moet staan? Nou dan.
Wat kan hij nu?
Hij kan zich na 10 lessen uiten in de context van onze basiscommunicatie. Hij kan bestellen en betalen, en boodschappen doen op de markt: hij zal dus niet verhongeren. Hij kan elementaire dingen vertellen over familieleden, iemand uitnodigen, een voorstel doen en een afspraak maken. Eveneens kan hij kan hij positief of negatief reageren, vragen en vertellen hoe het gaat; hij kan dus langzaamaan een sociaal netwerk opbouwen. Modale werkwoorden helpen hem nuanceringen in korte gesprekjes te brengen. Deze vaardigheden blijven echter alleen intact als hij ze blijft gebruiken.
Zijn voordeel
Hij was gezegend met tijd. Veel van mijn cursisten hebben beperkte tijd door studies, werk en gezin. Energie speelt ook een rol. Moe van werk betekent lastiger leren.
En dus?
Wat ik wil zeggen: een vreemde taal leren na de gestructureerde omgeving van een middelbare school [als je eenmaal volwassen bent] is een pittige opgave. Toch is het is een klus die lonend blijkt als men merkt dat men zich steeds beter kan redden.
Zo help je buitenlanders goed
Help mensen die onze taal leren door het goed voor te doen en zoveel mogelijk Nederlands tegen hen te spreken. Laat de uitleg maar aan docenten over.
En showen met je Engels? Liever niet doen.