online lesgeven door taalnaartaal lukt dat?

Zo, ik heb inmiddels – juni 2020 – een aantal lesgroepen Nederlands afgerond via zoom. Mijn ervaring? Voor iedereen is het vermoeiender dan fysieke lessen bijwonen en het tempo waarin je onderdelen kunt behandelen is lager. Toch lukt het wel en over de resultaten maak ik me geen zorgen.

Neem pauze en beweeg

Af en toe een pauze nemen en daarin bewegen, helpt om concentratie te behouden en niet vast te roesten aan de stoel. Ik stimuleer mijn deelnemers dan ook om tijdens de pauze een lekker muziekje op te zetten; dat doe ik zelf ook.

Interactieve taalles

Het is dus best te doen. Groepjes kunnen zelfstandig autonoom oefenen – even freewheelen buiten het oog van de docent (😊)-, als docent heb je in één oogopslag overzicht over de hele groep. Interactief werken, wat voor taallessen heel belangrijk is, lukt goed.

Tijd gaat snel

Ik had verwacht dat lessen van 2,5 uur niet te doen waren, maar de tijd vliegt. Ik zeg dit vanuit mijn perspectief.

Af en toe ‘alleen’ met de docent

Cursisten kunnen zowel naar de groep chatten als individueel een bericht naar me sturen. Ook dat is prettig. Soms heeft een cursist even een onderonsje met de docent nodig.

Ik kan ook heel gemakkelijk en cursist even apart nemen.

Het valt mee

Dus zolang fysieke lessen niet mogelijk zijn, vind ik digitaal lesgeven een werkbaar alternatief. Ik maak me geen zorgen over de effectiviteit ervan.

En vooral gunstig is, dat waar de cursisten zich plotseling door reisbeperkingen ook bevonden, ze toch aan de lessen konden blijven meedoen.

Informeer naar mijn lessen via taalnaartaal2@gmail.com / contact