Spreekvaardigheid Nederlands

spreekvaardigheid NT1 en NT2 verbeteren bij taalnaartaal
Met plezier je spreekvaardigheid verbeteren

Spreekvaardigheid Nederlands van zowel NT1-ers en NT2-ers help ik verbeteren

Is Nederlands je moedertaal of is je NT2-niveau hoger dan B1, dan help ik je graag om je spreekvaardigheid te verbeteren zodat je gemakkelijker kunt praten.

Tweegesprekken, presenteren, monoloog, vergaderen of discussiëren; alles kan aan bod komen.

Wie en waar help ik spreekvaardigheid te verbeteren?

  • Incompany: teams en individuele begeleiding
  • Privélessen op jouw locatie of in mijn studio
  • Studenten
  • Privécursisten via Skype

Hoe verbeter ik je spreekvaardigheid?

Voorbeeld 1: een student

Laat ik je vertellen over een student van niet-Nederlandse afkomst, die wel al redelijk Nederlands spreekt omdat hij hier vanaf zijn achttiende naar de middelbare school is geweest én een Nederlandse ouder heeft. Hij studeert nu in Nederland maar doet dat in het Engels.

Spreekvaardigheid Nederlands; leer bij Taalnaartaal beter spreken en presenteren in het Nederlands voor NT2 en NT1
  • Aangezien hij in Nederland wil kunnen blijven werken, vindt hij dat zijn Nederlandse spreekvaardigheid beter moet worden. Hij wil zijn woordenschat vergroten, zijn uitspraak verbeteren én zich comfortabeler voelen als hij met Nederlanders praat.
  • Hij geeft tijdens privélessen presentaties over onderwerpen die hemzelf interesseren maar die niet direct iets met zijn opleiding te maken hebben, zoals de trias politica in Nederlands en Colombia.
  • We oefenen ook ad hoc spreeksituaties die zowel formeel als informeel van aard zijn. Ik gebruik daarbij onder meer Dixi, Cursus spreekvaardigheid voor hoogopgeleide anderstaligen.

Zodra zijn woordenschat vergroot, zal hij ook meer begrijpen van gesprekken en eraan kunnen deelnemen.

Naast spreekoefeningen bied ik hem grammatica-oefeningen aan omdat de structuur van onze taal bij hem is weggezakt. Hiervoor adviseerde ik hem Schrijfvaardig.

Voorbeeld 2: een wetenschappelijk medewerker met Duits als moedertaal

Een filosoof met Duits als moedertaal, tevens opgeleid in het Engels en Frans, moest plots colleges in het Nederlands geven. Zijn niveau is C1-C2.

In 5 sessies van een uur namen we de voorbereidingen voor zijn colleges door via zijn concept-PowerPointpresentaties, zochten en vonden het juiste vocabulaire dat zijn leerstof aan ondernemers kon overbrengen.
Waar het écht belangrijk was, verbeterden we zijn uitspraak zodat zijn toehoorders hem gemakkelijker zouden kunnen volgen.

Spreek- en schrijfvaardigheid zijn actieve taalvaardigheden

Actieve taalvaardigheden vragen het meest van cursisten of NT2-leerders. Daarom help ik ook regelmatig cursisten hun schrijfvaardigheid te verbeteren.

Duurt het lang om beter te spreken?

Soms zijn 5 bijeenkomsten al voldoende zoals het 2e voorbeeld toont, soms 10 of meer.

Om jou het beste te kunnen helpen, overleggen we van te voren.

Neem vrijblijvend Contact op.