spreekvaardigheid NT1 en NT2 verbeteren bij taalnaartaal
Met plezier je spreekvaardigheid verbeteren

Spreekvaardigheid Nederlands van zowel NT1-ers en NT2-ers help ik verbeteren

Is Nederlands je moedertaal of is je NT2-niveau hoger dan B1, dan help ik je graag om je spreekvaardigheid te verbeteren zodat je gemakkelijker mondeling kunt communiceren.

Tweegesprekken, presenteren, monoloog, vergaderen of discussiëren; alles kan aan bod komen. Het gaat om wat jij nodig hebt.

Wie en waar help ik spreekvaardigheid te verbeteren?

  • Incompany: teams en individuele begeleiding
  • Privélessen op jouw locatie of in mijn studio
  • Studenten
  • Privélessen via Skype

Hoe verbeter ik je spreekvaardigheid?

Voorbeeld 1: een student

Laat ik je vertellen over een student van niet-Nederlandse afkomst, die wel al redelijk Nederlands spreekt omdat hij hier vanaf zijn achttiende naar de middelbare school is geweest én een Nederlandse ouder heeft. Hij studeert nu in Nederland, maar doet dat in het Engels.

Spreekvaardigheid Nederlands; leer bij Taalnaartaal beter spreken en presenteren in het Nederlands voor NT2 en NT1
  • Aangezien hij in Nederland wil kunnen werken, wenst hij zijn Nederlandse spreekvaardigheid te verbeteren. Hij wil zijn woordenschat vergroten, zijn uitspraak verbeteren én zich comfortabeler voelen als hij met Nederlanders praat.
  • Hoe oefent hij bij mij?
    Hij geeft tijdens privélessen presentaties over onderwerpen die hemzelf interesseren maar die niet direct iets met zijn opleiding te maken hebben, zoals de trias politica in Nederlands en Colombia.
  • We oefenen ook ad hoc spreeksituaties die zowel formeel als informeel van aard zijn. Ik gebruik daarbij onder meer Dixi, Cursus spreekvaardigheid voor hoogopgeleide anderstaligen.

Het effect?
Zodra zijn woordenschat vergroot, zal hij ook meer begrijpen van gesprekken en eraan kunnen deelnemen.

Naast spreekoefeningen bood ik hem grammatica-oefeningen aan omdat de structuur van onze taal bij hem is weggezakt. Hiervoor adviseerde ik hem Schrijfvaardig. Als je schrijft, heb je tijd om over grammatica na te denken; iets wat tijdens spreken meestal niet lukt.

Voorbeeld 2: een wetenschappelijk medewerker met Duits als moedertaal

Een filosoof met Duits als moedertaal, tevens opgeleid in het Engels en Frans, moest plots colleges in het Nederlands geven. Zijn niveau van het Nederlands is C1-C2.

In 5 sessies van een uur namen we de voorbereidingen voor zijn colleges door via zijn concept-PowerPointpresentaties, zochten en vonden we het juiste vocabulaire dat zijn leerstof aan ondernemers kon overbrengen.

Waar het écht belangrijk was, verbeterden we zijn uitspraak zodat zijn toehoorders hem gemakkelijker zouden kunnen volgen.

Duurt het lang om beter te leren spreken?

Soms zijn 5 bijeenkomsten al voldoende zoals het 2e voorbeeld toont, soms 10 of meer.

Om jou het beste te kunnen helpen, overleggen ik van te voren met je.

Neem vrijblijvend Contact op.