Boek

Boek kort verhaal bezoek boekenwinkels

Boek

Boston 1985, boekhandel Barnes and Noble. Boeken van vloer tot plafond, kast na kast na kast,zaal na zaal na zaal. Mijn herinneringen fluisteren: klassieke muziek. Zacht vioolspel. Gedempte tonen want zachte vloerbedekking. Etalageruiten zo groot als van de Bijenkorf in Rotterdam en licht, veel licht. Kleuren: zachtgeel, rood-oranje. Geur; sssppffffrrrrr: koffie!

Overal mensen die naar boeken reiken (ruiken wou ik bijna schrijven), in boeken neuzen en zachtjes met elkaar praten. Studenten met blote voeten in sexy shorts, studentes trouwens ook. Mannen in kaki broeken en geruite colbertjes. Veel brillen. Ik dacht terug aan de knusse leesavonden in bed onder mijn deken met een zaklampje aan. Alleen en veilig, terwijl ik de grote wereld ontdekte.
De oude Donner was nog een klein winkeltje aan de Korte Lijnbaan.

Rotterdam 2015, de nieuwe boekhandel Donner.
M
ijn oren had het verhaal al bereikt: het is weer zo gezellig bij Donner en druk.
En écht, ik zag,kwam en besloot: écht, het was weer zó gezellig en druk!
Overal lopen mensen op hun gemakje rond; ze snuffelen, hun handen gaan tastend over de ruggen van de boeken of slaan voorzichtig pagina’s om van tentoongestelde reuzenexemplaren. Op rijen stoelen voor een dijk van een vleugel zitten mensen te lezen. Ze staan in rijen voor de kassa’s.

“Is het een cadeautje?
‘Nee”.

“Is het een cadeautje?”
‘Ja”.

“Is het een cadeautje?”
Na enige aarzeling: “Ja”. Want het is zo leuk om straks dat boek uit zijn mooie verpakking te halen nadat je het eerst nog als een verrassing door je handen laat gaan en je ogen over de scherp gevouwen randen van het pakpapier laat glijden. Mat papier dat tweezijdig gekleurd is en zo lekker sterk. Echt boekeninpakpapier. Echt plakband ook, trouwens.

2017 -?
Grote renovatie pand waarin Donner huist. Zeg niet dat de boekenwereld saai is. 

 

 

 

© copyright edith nijhof/8 maart 2015/bijgewerkt sept. 2017

 

 

Geef een antwoord